Woningen

Hoe werkt zonnepanelen installeren?

Wordt tijd om van het gas af te gaan en voortaan je eigen energie op te wekken met zonne-energie? Hoe de installatie van zonnepanelen in zijn werk gaat kun je op deze pagina lezen, het is eenvoudiger dan je denkt!

Eerst kijken, dan installeren

Je kunt niet zomaar met een doos vol panelen en een schroevendraaier aan de slag gaan. Eerst moet de situatie uitvoerig worden bekeken. Een specialist komt langs om het dak op te nemen. De eerste scan is vaak al mogelijk met luchtfoto’s. De ligging, mogelijke schaduwval door gebouwen of bomen en andere zaken worden allemaal meegenomen om de mogelijke opbrengst te bepalen.

Na een opname van de buitenzijde zal ook de status van de stroomvoorziening gecontroleerd moeten worden. Uiteraard moet veiligheid gegarandeerd zijn, dit is alleen mogelijk als een expert ter plekke de situatie opneemt en bepaalt welke voorzieningen er nodig zijn om de zonnepanelen op de elektra aan te sluiten.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal benodigde panelen is afhankelijk van diverse factoren. Zo zal het rendement op een plat dak lager zijn dan op een schuin zadeldak. De positie van het dak ten opzichte van de zon telt mee evenals gebouwen en bomen in de omgeving. Een andere belangrijke factor is de opbrengst per paneel. De SunPower zonnepanelen staan bekend om de hoge opbrengst, dit betekent dat je ook op kleinere daken voldoende energie kunt opwekken om van het gas af te gaan. De nieuwe 400WP panelen leveren niet alleen veel meer energie op, ze zijn ook minder gevoelig voor storing en uitval. Dit betekent de zekerheid van energie met een zeer lange levensduur.

Let op met de berekening van het gemiddeld verbruik. Op het moment dat je namelijk zelf stroom gaat opwekken dan kun je ook vaker gebruik gaan maken van elektriciteit als energiebron. Denk aan koken op inductie, een droger, vaatwasser, extra ijskast of je elektrische auto thuis opladen. Als je meer energie zelf kunt opwekken dan kun je ook van voorzieningen gebruik gaan maken die voorheen te duur waren. Bespreek de mogelijkheden met de adviseur en maak op basis van een volledige berekening de keuze.

Voor bedrijven en particulieren

Het bedrijf SunPower begon als leverancier voor maatschappelijke organisaties en commerciële bedrijven. De technologie die ze hier hebben ontwikkeld wordt nu ook gebruikt voor particuliere woonhuizen. Zo kan iedereen profiteren van zonlicht zonder energie te verspillen. Een standaard installatie kan binnen een dag uitgevoerd worden. Ook consumenten kunnen in veel gevallen de BTW terugvorderen wat extra prijsvoordeel oplevert. Het is daarmee zeker de moeite waard om een offerte aan te vragen.