Huis verkopen voor minder – elk nadeel hep z’n voordeel

Legendarische woorden van Johan Cruijff, woorden die ook van toepassing zijn op de huidige woningmarkt. Het is duidelijk: wie zijn huis wil verkopen moet er op rekenen dat de opbrengst lager zal zijn. Lager dan een paar jaar geleden, lager dan je had gehoopt en lager dan je stiekem wel eens had gedroomd. Het valt ons op dat veel mensen zó gefixeerd zijn op het nadeel van een lagere opbrengst, dat ze niet meer zien dat het mes aan twee kanten snijdt. Het biedt namelijk ook kansen en is er voor hen – per saldo – een voordeel.

Verlies nemen is lastig

Het is lastig, je huis verkopen in een moeizame markt en er ook nog minder voor krijgen dan je graag gewild had. Het is een vorm van verlies nemen en dat vinden alle mensen moeilijk. We laten ons in het algemeen meer leiden door de angst voor verlies en het vermijden daarvan. Daardoor zien we de kansen die in dezelfde situatie zitten niet of we durven ze niet te benutten.

Voordeel is groter

Maar wat is dan die kans en het potentiële voordeel? Het voordeel zit hem in de volgende woning, vooral voor mensen die in de woningmarkt een stapje omhoog willen doen. Laten we zeggen dat in jouw regio de prijzen inmiddels met 10 % zijn gedaald. Dat betekent dat een huis van 200.000 euro nu nog maar 180.000 euro opbrengt. Echter, het huis van 300.000 euro dat je op het oog had is ook 10% in prijs gedaald.

Sterker nog, hoe duurder het huis, hoe groter het percentage prijsdaling is geweest, laten we stellen dat dit huis 12% minder opbrengt. Een daling van 12 % betekent dat deze woning nog 264.000 euro kost. Naarmate je toekomstige woning duurder is, is dus voor jou het voordeel groter.

Vaart maken

Dit voorbeeldsommetje levert het inzicht dat vóór de prijsdaling het verschil tussen deze twee woningen 100.000 euro was. Na de prijsdaling is het verschil nog maar 264.000 – 180.000 = 84.000 euro. Van het verschil van 16.000 kan je toch mooi de overdrachtsbelasting betalen!

Nu de prijzen nog altijd dalen wordt het verschil bovendien steeds groter. Hoe benut je dat het allerbeste? Door zelf zo snel mogelijk te verkopen! Immers, hoe sneller je verkoopt, hoe meer je de prijsdaling voor je eigen huis beperkt. Bovendien wordt je voordeel nog groter in de tijd die verstrijkt tussen de verkoop van je huidige huis en de aankoop van het nieuwe huis, want de prijs daarvan daalt in die tijd nog verder.

Dus kom in actie! Neem genoegen met minder opbrengst voor je eigen huis, zodat je daarna het voordeel van deze markt optimaal kunt gebruiken.

Scroll to top